Bondage touw

Bondage touw is een essentieel hulpmiddel voor elke BDSM-beoefenaar. Het is veelzijdig, toegankelijk en biedt een breed scala aan sensaties en scenario’s. Maar wat is bondage touw precies? En waarom is het zo populair in BDSM-kringen? In dit artikel verkennen we de geschiedenis van bondage touw, het vele gebruik ervan, en hoe je het veilig kunt gebruiken. 

Wat is bondage touw?

Bondage touw is een soort touw dat speciaal ontworpen is voor gebruik bij BDSM-activiteiten. Het kan gemaakt zijn van verschillende materialen zoals katoen, nylon, polyester, of zelfs hennep. Katoenen touwen zijn vaak het populairst omdat ze een zachtere textuur tegen de huid geven dan andere materialen en comfortabeler zijn om langere tijd te dragen. Bondage touwen zijn er in verschillende kleuren en maten; in sommige zijn patronen geweven of zijn tijdens de constructie versieringen aangebracht. 

bondage touw

De geschiedenis van bondagetouw 

Het gebruik van touw als een vorm van bondage bestaat al sinds de oudheid; het werd voor het eerst gedocumenteerd in China rond 4 voor Christus, toen krijgers touwen gebruikten om gevangenen vast te binden tijdens de strijd. Het gebruik van touw verspreidde zich daarna door Europa, waar het door de oude Grieken en Romeinen werd gebruikt voor zowel straf als plezier. Het gebruik van bondagetouw werd ook toegepast bij bepaalde inheemse Amerikaanse stammen, die geloofden dat vastgebonden zijn met touwen iemand in staat stelde een andere toestand te bereiken die dichter bij de goden stond. 

In de moderne tijd is bondage touw geassocieerd geraakt met BDSM-spel vanwege zijn veelzijdigheid en toegankelijkheid – iedereen kan een lengte touw kopen in zijn plaatselijke bouwmarkt of online zonder argwaan te wekken! Dit maakt het een ideaal hulpmiddel voor wie geïnteresseerd is in het verkennen van verschillende soorten kinkspel zonder zwaar te hoeven investeren in specialistische apparatuur of uitrusting. 

Bondage touw technieken

Er zijn veel verschillende technieken voor bondage touwbinding, elk met zijn eigen unieke doel en toepassing. Laten we enkele van de meest populaire bondage touwbindtechnieken eens nader bekijken. 

Single Column Tie (SCT) 

De single column tie (SCT) is een van de eenvoudigste en meest voorkomende bondage touwbindingen die er zijn. Een SCT begint met het maken van één lus om de pols of enkel van je partner en maakt dan nog een aantal lussen om het lichaam voordat je ze vastzet met een knoop. Deze basistechniek kan worden gebruikt om polsen en enkels te immobiliseren, of zelfs als uitgangspunt voor complexere bindingen zoals box ties of suspension harnesses. 

Dubbele kolomband (DCT) 

De dubbele kolomband (DCT) lijkt op een SCT, maar gebruikt twee kolommen in plaats van één. Bij deze bondage touw techniek maak je eerst twee lussen om de polsen of enkels van je partner, dan maak je nog een aantal lussen om zijn lichaam voordat je ze vastzet met een knoop. De DCT wordt vaak gebruikt als onderdeel van grotere banden zoals box ties of suspension harnesses, omdat het meer stabiliteit biedt dan een SCT alleen. 

Hogtie 

Een hogtie is een andere populaire bondage touwbinding waarbij je de polsen en enkels van je partner in een X-patroon achter de rug samenbindt. Deze techniek vereist meerdere lengtes touw en kan vrij moeilijk te beheersen zijn als je geen ervaring hebt met bondage-touwen of knopen. Maar eenmaal onder de knie is het een geweldige manier om je partner volledig te immobiliseren en toch toegang te geven tot alle delen van zijn lichaam voor plagen en sensatiespel! 

Verschillende soorten bondagetouw

Katoenen touw 

Katoenen touw is een populaire keuze voor bondage omdat het betaalbaar is, overal verkrijgbaar, en gemakkelijk te vinden in verschillende kleuren. Katoenen touw is ook zachter voor de huid dan andere soorten touw, waardoor het comfortabel is voor langdurig gebruik. Het nadeel van katoenen touw is dat het moeilijker kan zijn om het los te maken nadat het is vastgebonden, dus als je iets zoekt waarmee je gemakkelijker kunt werken, kun je misschien beter andere opties overwegen. 

Jute touw 

Jute touw is een andere populaire optie voor bondage activiteiten omdat het sterk en duurzaam is en toch zacht genoeg om geen ongemak te veroorzaken bij langdurig gebruik. Jute touwen zijn ook verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten, waardoor ze gemakkelijk aan te passen zijn aan je specifieke behoeften. Jutetouwen kunnen echter ook moeilijk los te maken zijn, dus als je van plan bent ze vaak te gebruiken, zorg er dan voor dat je iemand in de buurt hebt die weet hoe je ze goed vast- en losmaakt! 

Hennep touw 

Hennep touw is een van de meest populaire keuzes als het gaat om bondage touw vanwege zijn sterkte en duurzaamheid. Henneptouwen worden vaak gebruikt in hangbondagetouwen omdat ze bestand zijn tegen zwaardere gewichten zonder te breken of te rafelen. Hennep touwen zijn er ook in verschillende kleuren en maten, maar kunnen moeilijker te vinden zijn dan katoenen of jute touwen, afhankelijk van waar je woont. Het is ook belangrijk op te merken dat henneptouwen huidirritatie kunnen veroorzaken als ze niet goed worden verzorgd vanwege hun ruwere textuur in vergelijking met katoenen of jute touwen. 

Bondage touw kopen

Het populairste type bondage touw is henneptouw, dat sterk en duurzaam is en toch zacht genoeg om geen ongemak te veroorzaken. Hennep touw kan in verschillende kleuren worden geverfd en komt in verschillende diktes, dus het is belangrijk om je onderzoek te doen voordat je je vastlegt op een bepaald soort touw. Nylon of katoenen touwen zijn ook populaire opties; ze zijn betaalbaarder, maar misschien niet zo duurzaam als henneptouwen. 

Bondage touw knopen

Laten we eens kijken naar enkele van de meest gebruikte knopen bij bondage touwspel. 

De bovenhandse knoop 

De bovenhandse knoop is een van de meest elementaire knopen die je kunt gebruiken om iemand vast te binden. Hij wordt vaak gebruikt als onderdeel van andere, meer complexe knopen, maar hij werkt ook goed op zichzelf. Om een bovenhandse knoop te leggen, hoef je alleen maar twee lussen te maken met je bondage touw en ze dan samen te binden met hetzelfde uiteinde van het touw dat door de eerste lus ging. Deze knoop is geweldig voor beginners omdat hij gemakkelijk te leren is en relatief snel gelegd kan worden. 

De figuur 8 knoop 

De figuur 8 knoop is een andere veel gebruikte knoop bij bondage touwspel. Hij is iets ingewikkelder dan de overhandse knoop, maar nog steeds vrij gemakkelijk te leren. Om deze knoop te leggen moet je een lus maken met je touw en dan het uiteinde weer door zichzelf halen voordat je het strak trekt. Hierdoor ontstaat een achtvorm waaraan dit type knoop zijn naam te danken heeft. De figuur 8 knoop wordt vaak gebruikt als onderdeel van complexere knopen of om meerdere touwen aan elkaar vast te maken voor extra stabiliteit en veiligheid tijdens het spel. 

De booglijnknoop 

De bowline knoop is een van de meest veilige knopen die je kunt gebruiken als je iemand vastbindt bij bondage touwspel. Het houdt in dat je twee lussen maakt met je touw en dan een uiteinde door beide lussen haalt voordat je alles stevig vastzet. Dit type knoop is geweldig om ingewikkelde patronen te maken op het lichaam van je onderdanige, en ook om ervoor te zorgen dat ze niet kunnen ontsnappen zonder jouw hulp! Vergeet alleen niet om iemand nooit alleen te laten terwijl hij is vastgebonden met een bowline knoop; als er iets fout gaat, kan het onmogelijk zijn voor hem om eruit te komen zonder hulp van iemand anders (of jezelf).  

Vaardigheden verbeteren

Als je net begint met bondagespel en touw, is het belangrijk om stappen te ondernemen om je vaardigheden te verbeteren zonder onnodige risico’s te nemen. Begin met het leren van basisknopen en technieken uit boeken of online tutorials voordat je iets complexers probeert. Oefen eerst met het binden van jezelf, zodat je op je gemak raakt met hoe verschillende knopen aanvoelen op je eigen lichaam, voordat je ze toepast op een andere persoon. Zorg er bovendien voor dat één persoon in elke bondage touw sessie kennis heeft van eerste hulp en noodprotocollen voor het geval er iets misgaat – beter veilig dan spijt! Bekijk hier het bestverkochte bondage touw op Easytoys.